13 Kasım 2020 , Cuma
TÜHİD, Genç İletişimcilerin Sektöre Adaptasyonu teması ile Türkiye’de ve Kıbrıs’ta yer alan 50 iletişim fakültesi ve meslek yüksekokulu dekanları, bölüm başkanları ve öğretim üyesi akademisyenleriyle bir araya geldi.
Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD), iletişim fakültesi öğrencilerini sektöre adapte etmek ve gelişim süreçlerine destek olmak amacıyla, iletişim fakültesi ve meslek yüksekokulu akademisyenleriyle çevrimiçi toplantıda bir araya geldi.
Toplantıda iletişim fakültelerinin TÜHİD ve sektörden beklentileri, iletişim sektörünün genç iletişimcilerden beklentileri üzerine görüşler paylaşıldı. Genç iletişimcilerin ihtiyaçlarına değinilen toplantıda TÜHİD, üniversite ve sektörel iş birliği modelleri üzerine konuşuldu.
Covid-19 döneminde doğru iletişimin önemini bir kez daha gördük
Akademisyenlerle buluşan TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş; “Dünyada ve Türkiye’de büyük değişim yaşadık, iletişim öncelikleri, mecraları, dili, tonu farklılaştı. Konvansiyonel ve dijital iletişim kavramı kalktı. Her ülke kendi dinamiklerini yaşadığı için kriz dönemlerinde iletişimin ne kadar önemli olduğunu gördük. Covid-19 iletişim sektörü adına katma değer sağladı. Doğru iletişim yapamayan markaların bu dönemden ne kadar zarar gördüklerini, iletişim konusunda yapılan araştırmaların ise ne kadar değerli olduğunu gördük” dedi.
Birçok sektöre oranla Halkla İlişkiler sektörünün daha az etkilendiğine de değinen TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş; “TÜHİD’in öncülüğünde TGC-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte birçok iletişim örgütü, TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclisi ve TÜSİAD- Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin de imzacısı olduğu İletişim ve Medya İlişkileri Yönetiminde Mesleki İlkeler dokümanımız var. Bu dokümanın iletişim fakültelerinde gösterilmesinin gerekli olduğu ve genç iletişimcilerin bunları içselleştirmiş olarak mezun olmaları gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Ayrıca, TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş, genç iletişimciler için çalışmalarının devam ettiğini ve TÜHİD Connect toplantılarının çevrimiçi ortamda sürdürüleceğini söyledi. Aynı zamanda, Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri’nde genç iletişimcilere de ödül verildiğini ve her yıl burs programları ile öğrencilere destek olmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Karakaş; genç iletişimcilerin mutlaka bir sivil toplum kuruluşuna gönüllü üye olup, çalışmalarına katkı sağlayarak, kendilerine ve sektöre fayda sağlayabileceklerine değindi. “Pandemiyle birlikte Halkla İlişkiler’in yönetim danışmanlığına evrilmesi sebebiyle gençlerin sistemin içinde aktif rol alabilmeleri için yönetim fonksiyonlarını da iyi bilmesi gerekiyor.” dedi.
TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş; Genç İletişimcilerin Sektöre Adaptasyonu Toplantıları’na periyodik olarak devam edeceklerini ve genç iletişimcilerin sorunlarına hep birlikte çözüm geliştireceklerini söyledi.
Toplantı çıktılarında öne çıkan bazı konular şöyle;
Halkla İlişkiler alanında ciddi anlamda içerik üretildiğini, bu sebeple gençlerin Türkçeyi doğru kullanmaları gerektiği dile getirildi. Bununla birlikte İngilizce bilmenin de global dünyayı takip etmek ve iş bulma konusunda önemli olduğuna değinildi.
Halkla İlişkiler disiplini için mesleki yeterliliklerin yeniden tanımlanması gerektiği belirtildi.
Kamu sektöründe daha fazla Halkla İlişkiler bölümü açılması ve iletişim mezunlarına daha çok yer verilmesi konusu gündeme geldi.
Öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkaracak, potansiyellerini yükseltecek bir iletişim eğitiminin uyarlanması gerektiği belirtildi.
Yılda ortalama 6 bin mezun olduğu ve büyük şehirler dışında yerel istihdamın da sağlanması için çalışmalar yapılacağı söylendi.
Akademisyenler; iletişim sektörünün genç iletişimcileri kucaklaması, onların gelişimlerine mentorluk yapması gerekliliğini vurguladı.
İletişim önderleri ve TÜHİD’in bir araya geldiği toplantı sonucunda akademisyenler, iletişim sektörü adına yaptığı çalışmalardan dolayı, TÜHİD’e teşekkürlerini iletti.
Etiketler: TÜHİD